New Portland Entrance

Completed: January 2017

A vibrant new gateway to the City Campus

Status:

Complete

Work began:

January 2016

Work completed:

January 2017

Investment:

£5m

Architects:

Race Cottam Associates

Contractors:

BAM Construction

The £5m development of the Portland entrance created a new gateway to the City Campus and enhanced the cohesion of four key locations. As well as providing a principal entrance to the Portland and Calverley buildings – two of our largest teaching spaces in the city – this impressive structure connects the Woodhouse and Leslie Silver buildings, which house the Students’ Union and the library, as well as a range of food and beverage outlets.

Connecting the four buildings has brought everything under one roof for the academic schools based in these locations, creating a greater sense of community and place for our staff and students alike.

The new structure has extended the entrance onto Portland Way, heightening the university’s street presence, whilst the exterior has been designed to blend in with the Portland building’s iconic façade. Internally, the space makes clever use of exposed Portland brick work and white-washed walls, creating a light and modern environment. A feature staircase takes you through to a buzzing corridor equipped with a range of modern furniture and a collection of HD screens, which showcase students’ work, alongside that of our colleagues and industry professionals.

The project, which was designed by Race Cottam Associates and delivered by BAM Construction, also involved the creation of spaces to meet and socialise, and undertake informal study, as well as additional refreshment outlets.